kud1

Dvočasovnim godišnjim koncertom na kojem su nastupili svi folklorni ansambli, etno-grupa, vokalni solisti i svirači na starim instrumentima, Kulturno-umjetničko društvo Foča još jednom se predstavilo mnogobrojnoj fočanskoj publici i pokazali da vrijedno rade na razvoju i očuvanju kulturne baštine, srpskog duha  i prezentaciji srpskih običaja.

Pred više od hiljadu gledalaca, fočanski folkloraši, od četvorogodišnjaka do veterana koji su ušli u sedmu deceniju, predstavili su se uz pratnju narodnog orkestra igrama iz Crne Trave, Mačve, Dragačeva, Crnorječja, Bujanovca, Srpske Bosne, Leskovca, Niša, a premijerno je izvedena nova koreografija Šopske igre.

kud2

I mladi i stari zaigrali su, s ponosom predstavljajući svoj bogati opus i usvojena znanja i sposobnosti. Među folklorašima i veteran Ranko Savić, decenijama vičan igri i pjesmi:

-Za sve ove godine kada se osvrnem,  kada bih mogao da biram opet bih izabrao folklor.  Drago mi je što je mnogo omladine pošlo ovim putem, mislim da je KUD jedna od najzdravijih organizacija u gradu, jedna od najaktivnijih, u kojem se generacije i roditelja i djece sreću i zajedno nastupaju-kaže Savić.

Rankovim stopama pošla je i njegova osamnaestogodišnja kćerka Milica.

kud3

-Meni je ovo divno iskustvo koje bih preporučila svim mladim ljudima. I naučila sam mnogo i proputovala i stekla mnoga iskustva. I sa tatom je divno igrati, mnogim me stvarima poduči i prenese mi mnoga znanja i vještine, ponosma sam što je tu sa mnom-ističe Milica.

KUD Foča za kratko vrijeme privukao je najviše djece, koja su zahvaljujući dobrim instruktorima, koreografijama, ali i kvalitetnom druženju zavoljela folklor. Osim prilike da nauče nešto drugačije, da se druže i putuju po svetu, sebe najčešće vide i kao čuvare tradicije, što kroz godišnji koncert s ponosom i potvrđuju.

kud4

-Dosta smo se trudili i vježbali u prethodnom periodu i cilj nam je da to pokažemo publici, da pokažemo da smo mi jedna velika porodica-kaže član KUD-a,  Anastasija Gavran.

-Putujemo, družimo se, vježbamo i svi smo time zadovoljni-saglasan je i Mihajlo Šarović.

Uz KUD je i ženska etno grupa koja ima za cilj očuvanje tradicionalnog srpskog muzičkog blaga u originalnom obliku, ali i kroz moderne aranžmane.

kud5

-Pjevamo uglavnom srpske izvorne pjesme, ali večeras smo izveli i splet makedonskih pjesama, vježbamo i bugarske pjesme. Etno grupa broji devet do deset djevojaka, probe imamo dva puta sedmično, a uglavnom nastupamo na različitim manifestacijama u opštini-kaže umjetnički rukovodilac etno grupe, Aleksandra Komlenović.

KUD Foča osnovan je 2011.godine, okuplja 250 članova, razvrstanih u više ansambala. Brojnost Društva govori o kvalitetu rada sa djecom i omladinom svih uzrasta. Kontinuitet trajanja ukazuje na neizmjernu ljubav i spremnost članova da njeguju tradiciju svoga naroda kroz pjesmu, sviranje i igru bez obzira na uslove rada .

– Ovo je naš peti godišnji koncert i kruna ove sezone. Planova imamo za naredni period,  u ovoj godini nas očekuje turneja na Crnogorskom primorju, tačnije u Baru i Petrovcu, a u avgustu u Foči organizujemo festival na koji ćemo pozvati društva iz zemalja regiona. Nadamo se da će taj festival prerasti u tradicionalni- kazao je sekretar KUD-a Foča, Saša Stanić.

kud6

Dvočasovni koncert, na kojem su istaknutim pojedincima koji su pomagali KUD uručene zahvalnice, održan je u okviru Majskih svečanosti.

Izvor: Radio Foča