Rafting centar Tara-raft iz Foče u Novu godinu je zaplovio na kajacima, i to niz brzake Drine i Ćehotine.

Tradicionalni novogodišnji spust ovog rafting centra, koji je održan petu godinu u nizu, spasioci kajakaši na divljim vodama Mirko Davidović i Nedeljko Marić počeli su u jutarnjim časovima na Drini, a u poslepodnevnim časovima nastavili i završili na Ćehotini.

„Drina je veoma hladna, mnogo veća i hladnija od Ćehotine. Bilo je mnogo hladno, ali uzbudljivo i veselo, ambijent je nestvaran. Voda je uvijek magična, pogotovo u ovo doba godine, kada zadovoljstvo dobija novi nivo i onaj ko je često na vodi može to da razumije“, objašnjava Davidović motive i smisao novogodišnjeg spusta.

Mada je bilo planirano da, kao i ranijih godina, spust počne na Tari, zbog ogromne vode i velikog rizika, od toga se odustalo, pa je start pomjeren nizvodno od mjesta gdje ova rijeka primajući Pivu mijenja naziv u Drinu.

„Dan prije obišli smo pristupne tačke i vidjeli da su uslovi izuzetno teški, tako da je rizik koji bi taj spust nosio mnogo veći nego zadovoljstvo, pa smo ovaj put Taru zaobišli“, rekao je Davidović.

Prve tri godine, novogodišnji spust je organizovan na gumenim čamcima, a posljednje dvije na kajacima, da bi se podigla svijest o potrebi prisustva spasilaca kajakaša u obavljanju rafting djelatnosti.

U Rafting centru Tara-raft u prošloj sezoni su za spasavanje na vodama angažovali pet stranih kajakaša i to iz Čilea, SAD-a i Švedske, a Mirko i Nedeljko su, za sada, jedini spasioci kajakaši na divljim vodama u BiH koji posjeduju međunarodnu licencu.

„Dosta pažnje smo posvetili unapređenju kajakaštva na Tari i Drini i sve ovo je usmjereno ka njegovoj popularizaciji. U našem kampu svaku rafting vožnju obavezno prate spasioci u kajacima“, napominje Davidović.

U Tara-raftu kažu da im je novogodišnja želja da svi koji vole rijeke mnogo više pažnje obrate na bezbjednost na vodi, ali i da se prema tom blagu prirode ophode sa velikim poštovanjem.

Novogodišnji spust na kajacima završiće sutra na ledom okovanoj Sutjesci, za koju kažu da je, za ovu vrstu ekstremnog sporta, najpogodnija i najuzbudljivija rijeka.

Izvor: Radio Foča