Radosna vijest da je Višegrađanka Sanja Trivković u fočanskoj bolnici juče rodila trojke brzo se proširila, a srećnoj majci među prvima je čestitao načelnik Višegrada Mladen Đurević, došavši danas u Foču da bebama uruči tri dukata.

Višegradski sveštenik Savo Trivković /28/ i njegova supruga Sanja /33/, nakon četiri godine braka, dobili su dvije ćerke i sina- Kristinu, Teodoru i Nikolu.

Majka Sanja, koja se nakon drugog pokušaja vantjelesne oplodnje, porodila u osmom mjesecu trudnoće, carskim rezom, kaže da su bebe prelijep poklon za Novu godinu.

„Osjećam se predivno, zadovoljna sam i mnogo srećna. Željela bih da se zahvalim načelniku opštine Višegrad na posjeti, kao i bolničarima, sestrama, doktorima i posebno mom doktoru koji je vodio trudnoću, bio uz nas 24 časa, davao nam moralnu podršku da bi sve prošlo kako treba“, rekla je presrećna majka.

Rođene u razmaku od tri minuta, bebe su teške po nešto više od kilogram i osamsto grama, a najteži je Nikola kome su dva grama nedostajala da vaga izbroji kilogram i devetsto.

Načelnik Višegrada Mladen Đurević istakao je da je dolazak na svijet tri nova Višegrađanina, uoči novogodišnjih praznika, veoma lijepa vijest za sve građane ove opštine. On je napomenuo da ova lokalna zajednica ulaže mnogo u natalitet i pomoć mladima, te da će tako i nastaviti.

„Opština Višegrad svake godine za natalitet izdvaja više od 100.000 maraka, odnosno 500 maraka po novorođenčetu, a uz ta sredstva ove godine smo imali i donatora koji je poklonio 20.000 KM, pa su roditelji dobili i dodatnih 200 maraka za svako novorođeno dijete. U istočnom dijelu Srpske sve je manje stanovnika, a ovakvi događaji ne smiju biti zanemareni“, rekao je Đurević.

Ginekologu Vladimiru Čančaru, koji je vodio trudnoću, ovo je drugi ovakav slučaj, nakon tri bebe porodice Žižović u oktobru prošle godine, koje su bile prve trojke u fočanskoj bolnici nakon ko zna koliko decenija.

„Prošle godine kada su bile prve trojke, nismo ni slutili da će da dođu i druge. Vrlo brzo poslije toga javila se Sanja i konstatovana je jedna multipla trudnoća, trigemini su u pitanju, veoma komplikovana trudnoća sa veoma velikim rizikom, a na svu sreću fino se završilo“, rekao je Čančar.

On je napomenuo da su bebe rođene na vrijeme za trojke, koje se, inače, rađaju ranije, te da su tjeslesna masa i vitalnost djece zadovoljavajući.

Čančar je istakao da roditelji, u procesu liječenja bračnog infertiliteta, ne treba puno da čekaju, ali i da nikada ne treba da odustaju.

„Na današnjem nivou razvoja medicine, ja ne znam bračni par koji je bio uporan da nije došao do svog cilja, do djeteta. Ovo je najljepši poklon koji mogu da dobiju. Treba da se obrate ginekologu ako nakon godinu dana bračnog života ne ostvare potomstvo“, rekao je Čančar.

Za bračne parove koji liječe sterilitet potrebno je izdvojiti više vremena, pažnje i strpljenja, jer je natalitet prioritet čitavog društva, poručili su iz fočanske bolnice.

Izvor: Radio Foča