23513539_10214465429251866_950943612_n

U petak popodne u 14:30 u sali DPO opšine Foča, održana je vanredna Skupština Udruženja građana povratnika u Foču. Skupštini je prisustvovalo oko 80 povratnika iz cijele Foče. Na dnevnom redu je bio izvještaj o radu udruženja.

Predsjednik Upravnog odbora udruzenja Izet Kundo nije se pojavio na Skupštini, na šta su veoma žustro reagovali skoro svi prisutni. Zbog nepojavljivanja predsjednika Kunda, prisutni nisu mogli raspravljati o izvještaju o radu, kao ni o finansijskom izvještaju. Prisutni povratnici su zatražili od predsjednika Skupštine udruženja da na glasanje stavi da se prisutni izjasne o povjerenju predsjedniku Kundu i njegovim saradnicima. U toku rasprave su se mogle čuti mnoge primjedbe na rad Kunda i njegovih saradnika.

Puno primjedbi se moglo čuti i na rad bivšeg predsjednika SO Foča Lutvije Šukala, koji se takođe nije pojavio na skupu. Nakon rasprave, predsjednik Skupštine udruženja je na glasanje stavio izglasavanje povjerenje Upravnom odboru udruženja na čelu sa Kundom. Sa 95% glasova prisutnih izglasana je smjena Kunda i njegovih saradnika.

Na skupu je izabran novi Upravni odbor, te je za novog predsjednika Udruženja izabran Omer Hasanbegović, povratnik sa Tjentišta.

Nakon Upravnog odbora izabran je novi Sud časti, kao i novi nadzorni odbor udruženja. Svi prisutni su zdušno podržali izbor novog rukovodsva.

Na kraju radnog dijela Skupštine, na prijedlog predsjednika Skupštine udruženja, prisutnima se obratio predsjednik Skupštine opštine Foča, gospodin Izet Spahić. Njegov izlazak pred prisutne povratnike, kao i njegovo obraćanje propraćeno je aplauzom uz nekoliko prekida. Spahić je naglasio da je Udruženje važna karika za rad na povratku u Foču. Ne može niko nastupati u ime naroda, a da nije spreman doći pred narod i podnijeti izvještaj onima zbog kojih postoji udruženje, to je potcjenjivanje i nepoštovanje svog naroda, na to nema niko pravo. Spahić je posebno zamolio da slobodno kritikuju sve loše postupke izabranih predstavnika, posebno je zamolio prisutne da zbiju redove, da podržavaju i pomažu jedni druge, jer složni i jedinstveni će postići bolji rezultat.

Nakon radnog dijela, prisutni su se razišli i u fočanskim kafićima nastavili druženje uz kafu. Skupština je završena oko 17 časova.