izlozba-muslimanke-crkva-650x488

Izložba fotografija „Religija i mir“, čiji su autori mladi iz Goražda u Federaciji BiH i Novog Goražda u Republici Srpskoj, otvorena je danas u Muzeju Stare Hercegovine u Foči, a u organizaciji fočanskog Odbora za međureligijsku saradnju.

izlozba-brojanice

Fotografije su rezultat zajedničkog rada međureligijskih odbora iz Goražda i Novog Goražda, a izražavaju poštovanje drugačije religije, međusobno razumijevanje i uvažavanje.

izlozba-sveto-pismo-600x450

Svete knjige muslimana, pravoslavaca i rimokatolika, tri različite brojanice, pravoslavna crkva u Novom Goraždu i džamija u Goraždu i rijeka Drina, koja jednako pripada svima bez obzira na vjeru, neki su od motiva na fotografijama.

izlozba-svete-knjige-600x450

Sveštenik Nenad Tupeša ispred fočanskog Odbora za međureligijsku saradnju kaže da izložba poručuje da se realnost života treba temeljiti na vjeri i miru.

izlozba-tupesa-600x450

„Sve što je nemir, razvodnjava život i izaziva haotično stanje u nama i oko nas. Zato je važno da se ljudi različitih vjeroispovijesti susreću na ovakav način, ali da to ne ostane u okvirima izložbene sale, nego da ta želja za mirom i ljubavlju bude zaista živi dijalog između svih ljudi, bez obzira ko oni bili“, rekao je Tupeša.

izlozba-crkva

Glavni muftija goraždanski Remzija Pitić naglasio je da se ovim aktivnostima odbora za međureligijsku saradnju iz Goražda, Novog Goražda i Foče „ne otkriva nikakva topla voda“, već se poručuje ljudima da prije svega izgrade mir u sebi.

„Da se smirimo sa sobom i da onda taj mir koji uspijemo izgraditi u sebi prenesemo i na druge ljude“, rekao je Pitić.

izlozba-nacelnik-amb-600x450

Otvaranju izložbe prisustvovao je i šef Misije OEBS-a u BiH Brus Barton. On je poručio da je izložba važna u cilju promovisanja tolerancije i međureligijskog dijaloga.

„Ovo je jedan od mnogih dokaza da vjerske zajednice ne samo da mogu živjeti zajedno na istom prostoru, nego da mogu i raditi zajedno i zajednički doprinositi miru i dijalogu“, rekao je Barton.

Načelnik opštine Foča Radisav Mašić je naveo da je izložba lijep primjer i pokušaj mladih da utiču na društvene tokove.

Izvor: Radio Foča