auto-bicikl-3-600x450

Obilježavanju Međunarodnog dana bez automobila- 22. septembra, Foča se pridružila promocijom biciklizma, zdravog života i zaštite životne sredine koju su zajedno organizovali ovdašnje Auto moto društvo i Osnovna škola „Veselin Masleša“.

auto-bicikl-crtezi-e1506081160576

Šetnjom kroz grad, vožnjom bicikla i izletom na fudbalskom igralištu u Donjem Polju, te izradom zanimljivih likovnih radova i ispisivanjem parola , učenici nižih razreda poručili su svojim roditeljima da što manje koriste automobile.

„Automobil gasi, planetu spasi“, „Vožnja bicikla je dobra za naše zdravlje“, „Zaštiti planetu, živi u ljepšem svijetu“, neke su od poruka koje su učenici ispisali , a AMD Foča je nagradilo najbolje radove.

auto-bicikl-600x450

„Mi smo jedan sretan narod, jer imamo ovakvu djecu, koja veoma lijepo, sa velikim interesovanjem usvajaju ovakve sadržaje“, kaže učiteljica u OŠ “Veselin Masleša” Katarina Vučen.

Bar na jedan dan, roditelji jutros, na sugestiju AMD Foča, djecu nisu dovozili automobilima u školu.

„Želimo da poručimo roditeljima da parkiraju automobile i da uzmu za ruku svoju djecu i prošetaju gradom, jer će nam tako svima biti ljepše, više ćemo se družiti, a manje zagađivati našu životnu sredinu. Svi mi najviše što volimo su naša djeca, pa se nadamo da će oni i najviše uticati na svoje roditelje da, koliko je to moguće, što manje koriste automobile“, kaže sekretar AMD Foča Dana Muminović.

auto-bicikl-bicikl-600x450

Biciklizam, posebno brdski, u Foči je posljednjih godina sve popularniji, pa je sve više mladih koji se aktivno bave ovim vidom sporta i rekreacije.

Ipak, rijetki su oni koji bicikl koriste za odlazak na posao, na fakultet, u školu ili zbog neke druge uobičajene potrebe.

auto-bicikl-2-650x488

Jednostavno, kod građana ne postoji takva navika, ali u gradu nema ni biciklističkih staza, koje bi omogućile bezbjedniju vožnju.

Izvor: Radio Foča