akropolj-650x413

Maturanti Srednjoškolskog centra Foča otputovali su danas na osmodnevnu maturantsku ekskurziju u Grčku u okviru koje će obići više turističkih destinacija i kulturno-istorijskih znamenitosti ove drevne zemlje.

Prema planu ekskurzije, maturanti bi na prvo odredište, u Paraliju trebali da stignu sutra u 14,00 časova.

zejtinlik-650x433

U nedjelju je planiran obilazak Soluna, gdje će, pored ostalog, posjetiti Srpsko vojničko groblje „Zejtinlik“, dok će narednog dana, na putu iz Paralije prema Atini, fočanski srednjoškolci obići jedinstveni kompleks pravoslavnih manastira „Meteori“, izgrađenih na stijenama sa visokim liticama.

meteori-630x450

Nakon posjete „Meteorima“ prenoćište je u Lutraki, odakle će se u utorak zaputiti na cjelodnevni izlet na Peloponez sa obilaskom Korintskog kanala, Epidaurusa- antičkog pozorišta iz 4. vijeka p.n.e. čuvenog po akustičnosti i Mikene- grada lavljih vrata.

Naredno prenoćište je u Atini, gdje će u srijedu posjetiti više poznatih kulturno-istorijskih kompleksa, poput Akropolja, trga Sintagma sa zgradom Parlamenta, Akademije nauka i Olimpijskog stadiona.

Iz Atine se put nastavlja za Delfe, gdje će u petak obići Apolonovo svetilište za koje Grci tvrde da je „centar svijeta“.

Delfi-650x445

Istog dana u poslepodnevnim časovima, stiže se ponovo u Paraliju, odakle se za Foču kreće sutradan, u subotu, 15. septembra.

Dolazak u Foču očekuje se u nedjelju, 16. septembra u ranim jutarnjim časovima.

Na ekskurziji je 46 učenika sa četiri profesora i jednim ljekarom u pratnji.

Izvor: Radio Foča