maglic-spasavanje4

Republička uprava Civilne zaštite RS i Gorska služba spasavanja potpisale su danas u Banjaluci sporazum o saradnji u potragama i spasavanjima.

Formirana je Jedinica Republičke uprave Civilne zaštite Gorske službe spasavanja RS koja će pokrivati kompletno područje RS.

Medjed-i-Ikonic

“Jedinicu čine dva tima sastavljena od šest timova Gorskih službi spasavanja sa područja Banjaluke, Novog Grada, Jahorine, Foče, Gacka i Istočnog Sarajeva”, naveo je Nenad Ikonić, načelnik GSS-a RS.

Planirano je da u RS ukupno bude formirano deset timova Gorskih službi spasavanja.

Timovi GSS-a u RS ukupno broje 200 pripadnika koji su angažovani na volonterskoj osnovi, a novoj jedinici pristupiće članovi koji imaju sertifikate o spasavanju u skladu sa evropskim standardima i propisima.

maglic-spasavanje2

Pod stalnim angažmanom i zaposlenjem je načelnik Gorske službe spasavanja Nenad Ikonić koji je vođa tima, a ostali pripadnici biće angažovani ugovorima o djelu.

Jedinica će biti na raspolaganju Vladi RS i biće angažovana u slučaju potrebe zaštite i  spasavanja.

“Ovo je veliko korak u sistemu zaštite i spasavanja u RS”, kaže Mile Međed, direktor Republičke uprave Civilne zaštite RS.

GSS-RS

Odluku o formiranju Jedinice donijela je Vlada RS prošle godine, pojašnjava Međed, navodeći da je RS potrebna Spasilačka specijalna jedinica.

Izvor: ATV