dimitrije-2

Dimitrije Dobrota, učenik prvog razreda fočanske gimnazije jedini je  iz RS koji će sa još troje drugara učestvovati u bh. timu na Prvoj evropskoj junioroskoj olimpijadi iz informatike koja se održava od 7.do 13.septembra u bugarskoj prestonici Sofiji. Sa stečenim znanjem iz programiranja i algoritamskog rješavanja problemskih zadataka takmičiće se među svjetskim ekspertima iz oblasti kompjuterskih nauka.

Na nedavno održanom Državnom prvenstvu iz informatike za osnovce u Sarajevu Dimitrije je osvojio treće mjesto, što ga je direktno plasiralo na Evropsku olimpijadu, na kojoj pored BiH, učestvuju juniori iz 21 zemlje Starog kontinenta. I pored jake konkurencije, mladi srednjoškolac očekuje dobre rezultate:

-Nisam imao baš puno vremena za pripreme, ali svakodnevno vježbam i trudim se. Zadatke putem „onlajn“ takmičenja rješavam svakodnevno, po neka četiri sata dnevno. Nisam očekivao da će mi se desiti ovo, da ću biti jedini iz RS na takmičenju u Bugarskoj, ponosan jesam, a sve se odigralo brzo-priča Dobrota za Radio Foču.

dimitrije-3

Brzina je, upravo, jedna od prednosti koje posjeduje Dimitrijev briljantni um.  Sa lakoćom rješava zadatke iz informatike praveći programe, čija je tačnost zagarantovana.  U svijet kompjutera ušao je još kao osnovac i nadograđivao svoje znanje i umijeća kroz različita takmičenja:

-Još kao dijete su me zanimali kompjuteri, tehnologije, i onda sam se sve više udubljivao u to. Sada već mogu da stvorim nešto što drugima može pomoći i koristiti. Najprimamljivije u tome je što morate sami da razmišljate, da budete kreativni, brzi, domišljati, da izrazite svoje ideje, da se brzo riješi problem ili zadatak, a uostalom to je i budućnost ovog vremena-ističe mladi informatičar.

U savlađivanju informatičkih zadataka i napredovanju veliku podršku Dimitrije ima i od profesora, ali je njegova indivudualnost presudna. Predstoji mu da programerske vještine već u četvrtak ukrsti zajedno sa kolegama iz F BiH , Alenom Hodžićem, Admirom Zategom i Hankom Goralijom, te da i u Bugarskoj ostvari dobar rezultat. Kakav god ishod takmičenja da bude, Dimitrije poručuje da će mu to biti samo podstrek da i dalje napreduje i usavršava se u svijetu programiranja.

Izvor: Radio Foča