skola

Školska godina je na pragu i pred roditeljima je dosta obaveza oko spremanja djece za školu, jer je potrebno nabaviti knjige, sveske i razni pribor , često i torbu i opremu za fizičko vaspitanje, a kada se tome doda da djeca rastu i da svaki novi početak zahtijeva najčešće i novu odjeću i obuću, može se reći da su roditelji na mukama i da je septembar njihov najskuplji mjesec.

Fočanka Dragana Mastilović oprema ćerku za treći osnovne i sina za drugi razred gimnazije. Kaže da je za sve to potrebna jedna prosječna plata.

“Kupila sam za ćerku knjige za treći razred, a sin će nabaviti polovne knjige, jer su udžebnici skupi i nismo u mogućnosrti da kupimo sve nove.  Kada se računa pribor i druga oprema za školu, potrebna je jedna prosječna plata da bi se za dvoje djece kupilo ono najosnovnije. Teška je situacija, odjeća i obuća još nisu došli na red, ali polako, nadam se da ćemo stići sve da uzmemo ”, priča Mastilovićeva.

Dvoje djece u školu sprema i Slavica Ikonić. Za starijeg sina, koji kreće u četvrti razred kupila je komplet knjiga, dok će mlađi prvačić knjige dobiti besplatno.

“Teško je sve obezbijediti jer su teški uslovi, ali moramo sve nabaviti što im je potrebno za školu”, kaže Ikonićeva.

U fočanske knjižare ove sedmice stigli su udžbenici za osnovnu školu.

knjizara-e1503577749689

Cijene kompleta nisu se mijenjale u odnosu na prethodnu godinu i kreću se od 90 do 230 maraka, a nedostaju samo knjige za francuski i ruski jezik.

Udžbenici za ruski i francuski jezik, koji se, posredstvom Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva Republike Srpske, nabavljaju iz Srbije, trebalo bi da stignu iduće sedmice u one knjižare koje imaju dogovor sa Zavodom.

Od ove godine, za engleski jezik, umjesto skupljeg Kembridžovog, koristi se domaći udžbenik, koji je propisalo Ministarstvo prosvjete.

U knjižarama kažu da je cijena knjiga za kupce ostala ista, ali da je za njih poskupjela,je im je zarada smanjena sa deset na osam procenata.

Izvor: Radio Foča