Damjan Stankovic

Bosna i Hercegovina imaće i ove godine predstavnike na Mediteranskom šampionatu iz matematike, koje sutra počinje u glavnom gradu Italije, u Rimu, a u ekipi bosanskohercegovačkih matematičara je i jedan Fočak, učenik gimnazije Damjan Stanković.

Damjan Stanković, četvorostruki je prvak Republike Srpske u matematici. Ove godine plasirao se na sedmo mjesto na matematičkom prvenstvu Bosne i Hercegovine, koje mu je omogućilo plasman na Mediteranski matematički šampionat, koji se krajem sedmice održava u Rimu.

Talenat koji posjeduje plus uporan rad, doveo je do titule četvorostrukog prvaka Republike Srpske. Mora se svakodnevno raditi na sebi, kaže Stanković, koji dodaje da se nada medalji u Rimu:

„Osnovna komponenta tog uspjeha, pored talenta, za koji kažu da postoji, je rad i još malo rada. Prosto, mora da se radi na sebi bez obzira šta radite u životu, to je moje iskreno uvjerenje. Nakon Državnog prvenstva u matematici, plasirao sam se na Mediteranski šampionat, zajedno sa još tri učenika iz BiH, i mi činimo ekipu. Vidjećemo kako ćemo se pokazati, ali ja očekujem medalju“, kaže Stanković.

Na ovogodišnjem Mediteranskom šampionatu iz matematike učestovaće više od 20 zemalja ovog podneblja. Konkurencija je jaka, ali Damjan vjeruje u kolege iz svoje ekipe, i očekuje da pokažu najbolje znanje:

„Takmičenje je koncipirano kao grupno. U ekipi BiH je nas četvoro, dva dječaka i dvije djevojčice. Mi ćemo se kao tim takmičiti sa timovima iz ostalih zemalja. Do sada je prijavljeno više od 20 zemalja koje „izlaze“ na Mediteran. Na kraju se, nakon dva dana takmičenja, na osnovu ukupnih bodova proglašavju zemlje pobjednice. U našoj ekipi su četiri takmičara, koji su među deset najboljih u BiH i očekujem da oni u Rimu daju svoj maksimum, kako bi ostvarili što bolji rezultat“, zaključio je Stanković.

Damjan Stanković tokom osnovnog školovanja dva puta je bio republički prvak, u konkurenciji osmih i devetih razreda, a uspješne nastupe na smotrama najboljih matematičara u Republici Srpskoj nastavio je i u srednjoj školi, kada je kao učenik prvog i drugog razreda osvojio prvo mjesto na republičkom takmičenju. Uvjerenja je da u radu neće posustati ni u narednoj školskoj godini, kada će na takmičenjima nastupati u konkurenciji trećih razreda srednjih škola.

Izvor: Radio Foča