Medicinski-fakultet-u-Foci-650x375

Na Univerzitetu u Istočnom Sarajevu za polaganje prijemnog ispita za upis na neki od fakulteta prijavilo 1.257 kandidata, što predstavlja 54 odsto od ukupnog broja predviđenih mjesta, dok je interes za fakultete Banjalučkog univerziteta veći, te iznosi čak 77 odsto.

Na Univerziteta u Istočnom Sarajevu kažu da je na nekim fakultetima u prvom roku premašena upisna kvota:

“Upisna kvota na Medicinskom fakultetu je sigurno ispunjena jer se prijavilo 230 kandidata, a ovaj fakultet prima 150 brucoša na četiri odsjeka Medicina, Stomatologija, Defektologija i Medicinska njega. Pad je interesovanja za Mašinski fakultet, na koji se prijavilo 30 maturanata, a primaju 110, kao i Saobraćajni fakultet, za koji je zainteresovan 51 kandidat, a ima 170 slobodnih mjesta”, navodi se sa Univerziteta.

Na Pravoslavni bogoslovski fakultet Sveti Vasilije Ostroški u Foči, koji ima mjesta za 70 brucoša, na dva odsjeka Pravoslavna teologija i Bogoslovsko-pastirski studijski program, u prvom upisnom roku prijavilo se 36 svršenih srednjoškolaca.

Sa Univerziteta se dodaje da je pad zainteresovanosti zabilježen i za Pravni fakultet, koji ima mjesta za 200 svršenih srednjoškolca, a prijavilo se samo 72.

Izvor: Radio Foča