simpozijum-hirurga-sl-5-650x366Deseti simpozijum hirurga RS i Srbije sa međunarodnim ućešćem okupio je danas u Foči na stotine hirurga iz regiona, Evrope i Amerike. Na jubilarnom skupu pod nazivom ‘Međunarodni dani hirurgije’ učesnici su razmijenili iskustva i saznanja iz oblasti hirurgije i drugih medicinskih nauka, kao i najnovije dijagnostičke i terapijske metode.

Jedan od najvećih skupova hirurga na ovim prostorima ima međunarodni značaj, jer okuplja hirurge iz svih država nastalih na postoru bivše Jugoslavije uz poznate stručnjake iz inostranstva.simpozijum-hirurga-sl-4-650x366

Ove godine usvojiće i metode iz mikrohirugije koje se primjenjuju na MOET Institutu u San Francisku, koje im je predstavio svjetski priznati hirurg Zoltan Sabo.

– Moj glavni interes je otkrivanje novih hirurških metoda i procedura koje su primjenjive na životinjskim modelima, kao i razvojni programi i usavršavanje mikrohirurgije, mikrovaskularne hirurgije, zatim laparoskopski programi, i eksperimanetalna hirurgija. Upravo neke od tih vještina, nove metode podijeliću sa kolegama u Foči, kao i savremene razvojne programe koji će osposobiti i obučiti druge hiriurge o ovim složenim zahvatima-rekao je Sabo.

Stručno predavanje o rekonstrukciji lica i usne duplje održao je maksilofacijalni hirurg Univerzitetskog medicinskog centra iz Ljubljane, Andrej Kanski, koji je na skup u Foči stigao moticiklom.zoltan-sabo-650x366

-U posljednjih deset godina sve rekonstrukcije rade se mikrohirurški. Puno napretka napravljeno je u planiranju, jasno je da se digitalizacija uvlači u medicinu i postaje značajan  dio našeg rada. I sa digitalnim planiranjem i izradom nekih oruđa koji nam pomažu kod operacije postižemo puno bolje rezultate, a samim tim je i lakše napraviti operacije-rekao je Kanski.

Saznanja i iskustva podijeljena sa eminentnim stručnjacima sa stručnih skupova, hirurzi već godinama uspješno primjenjuju u bolnicama širom Srpske i Srbije. Jedno od takvih je i operacija žučne kese, koja često može napraviti ozbiljne probleme u organizmu kaže akademik Radoje Čolović, predsjednik Srpskog ljekarskog društva , koji je bio i predavač na temu “Kako poslije operacije posumnjati na povredu žučnih vodova i kako spriječiti posljedice”.simpozijum-hirurga-sl-3-650x366

-Nažalost te povrede se i danas dešavaju i nema nijednog ozbiljnog hirurga koji je dosta operacija napravio, a da nije napravio povredu. Od ogromne je važnosti da se taj lanac nesrećnih događaja prekine i moje predavanje poslije nekih 450 tih operacija koje sam reparirao jeste zapravo spisak preporuka koje su vrlo jasne da ih kolege usvoje i primjenjuju-pojasnio je Čolović.

Decenija Međunarodnih dana hirrugije u Foči potvrda je kontinuiranog stručnog i naučnog rada Univerzitetske bolnice i Medicinskog fakulteta u Foči, Asocijacije hirurga Republike Srpske i Hirurške sekcije Srpskog ljekarskog društva.simpozijum-hirurga-sl-2-650x366

-Obaveza svih nas i narednih generacija je da ovakvi skupovi budu tradicija, i da svaki junski susreti hirurga za rezultat imaju napisane i objavljene radove, publikacije i iskorake koji će biti upisani u istoriju-rekao je Veljko Marić, direktor Univerzitetske bolnice Foča.Povodom jubileja izdata je Monografija “Međunarodni dani hirurgije u Foči” koja je i svojevrsno podsjećanje na razvoj zdravstva u istočnom dijelu RS i nastanak i razvoj Medicinskog fakulteta koji su uz podršku hirurga iz Srbije, alii Češke, Mađarske, Slovenije, Njemačke, Amerike, Kuvajta fočanski simpozijum hirurga učinili prepoznatljivim.

Izvor: Radio Foča