PAMETNE-STEPENICE-1-650x488
Osnovna škola “Sveti Sava” iz Foče skrenula je pažnju javnosti u zemljama regiona postavljanjem na svoju fesjbuk stranicu fotografije “pametnih stepenica” na kojoj su ispisali pravopisne greške, koje učenici najčešće prave.
“Koi-koji”, “zadatci-zadaci”, “ja bi-ja bih” neke su od pravopisnih lekcija, koje su ispisane na stepeništu ove škole.

Fotografija se brzo proširila po društvenim mrežama, a prenijeli su je brojni edukativni portali i mediji iz zemalja regiona, napominjući da su korisnici društvenih mreža oduševljeno pozdravili ovu ideju uz preporuku da bi je trebalo primijeniti u svim školama.
PAMETNE-STEPENICE-2
Direktor škole Jelena Čančar objašnjava da im je ideju dala jedna sarajevska škola, koja je na stepenicama ispisala citate i stihove, a da su oni odlučili da to bude nešto praktičnije čime će učenike svakodnevno opominjati na najčešće greške.  
„Na jednim stepenicama smo ispisali i nepravilne glagole iz engleskog jezika, a preostala stepeništa ćemo ispisati formulama iz matematike i fizike, istorijskim datumima i citatima na francuskom jeziku. Nismo očekivali da će biti ovako velika reakcija, da nam ljudi javljaju praktično iz svih bivših jugoslovenskih republika da je objavljeno na mnogo edukativnih portala, privatnih profila, tako da smo prosto i mi zbunjeni tako velikom reakcijom“, kaže Čančareva.
Jelena Cancar

Ona je dodala da su ih obradovale pozitivne reakcije, kao i činjenica da će „pametne stepenice”, osim za djecu ove škole, biti korisne i za širu javnost.
Čančareva je napomenula da se vode i polemike u komentarima ispod fotografije, posebno za riječ posle-poslije. 
„Naša djeca u pismenim sastavima vrlo često pišu posle, koja u ekavici jeste pravilna, ali pravopis srpskog jezika ne dozvoljava da se miješaju ekavica i ijekavica. Ako govorimo ijekavski srpski jezik, onda sve riječi moramo pisati na ijekavici, tako da je u tom slučaju kod nas “posle“ nepravilno.“
PAMETNE-STEPENICE-3

Nastavnik srspkog jezika Duško Krsmanović, koji je odabrao riječi za “pametne stepenice”, kaže da su na slikovit i očigledan način skrenuli pažnju na važnost pravilnog pisanja. 
“Nismo imali baš namjeru da utičemo na širu zajednicu da izazivamo neku vrstu buma, ali drago mi je da je prepoznata ideja kao dobra i korisna. Mi se interno šalimo da nam fali stepenica da bismo ispisali sve greške”, rekao je Krsmanović.
Izvor: Radio Foča