18083832_10210432127532321_1347006591_o

Na Univerzitetskoj bolnici i Medicinskom fakultetu u Foči danas se održava Međunarodni naučni simpozijum iz plastične, rekonstruktivne i estetske hirurgije, posvećen pokojnom akademiku Boriši Staroviću.

U prvom dijelu simpozijuma, jedan od vodećih svjetskih plastičnih i rekonstruktivnih hirurga, direktor Klinike za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju iz Minhena profesor Milomir Ninković obavio je više komplikovanih operacija rekonstrukcije šake.

18053452_10210432127252314_1500470296_o

 

Operacije su mogli da prate učesnici simpozijuma, hirurzi iz Banjaluke, Sarajeva, Tuzle, Zenice, Novog Sada i Foče.

„Pokušavamo da razmijenimo iskustva i da organizujemo neke operacije koje su interesantne za mlađe kolege da bi imali priliku da vide i nauče nešto novo, a istovremeno želimo da se zahvalimo pokojnom Boriši Staroviću, koji je zajedno sa Đorđem Šućurom, bio tvorac moderne plastične hirurgije u BiH“, izjavio je Ninković novinarima. On je pojasnio da je operisana urođena anomalija na šaci, zatim su rađene povrede živaca na šaci i tetivni transferi, koji se rijetko rade.

18053468_10210432129092360_43767066_o

 

„Željeli smo da kolege vide koje mogućnosti postoje kod teško povrijeđenih šaka, kako se sa tetivnim transferima može rekonstruisati određena funkcija da bi se omogućio normalan život. To su mladi pacijenti i vrlo je bitno ovo napraviti na vrijeme da bi mogli da ovladaju ovom funkcijom koju nisu imali“, objašnjava Ninković. On je naglasio da plastična hirurgija u BiH ne zaostaje mnogo za svjetskom, te da je potrebna samo veća podrška mladim ljekarima.

„Mi smo uvijek sebe potcjenjivali, pa i sada mislimo da se svuda u svijetu radi neka ekskluzivna hirurgija. Mislim da se ovdje radi veoma kvalitetno, samo što nema podrške, kako u bolnicama, tako i u društvu, a vjerovatno nema ni velike političke podrške da mladi kvalitetni ljudi ovdje uspijevaju, a takvi stručnjaci vani postižu veliki uspjeh zato što su tamo stimulisani i imaju veliku podršku“, naveo je Ninković.

18083768_10210432126332291_598403072_o

 

Šef Odjeljenja za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetske bolnice Foča docent Dražan Erić istakao je da je profesor Ninković u plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju uveo cijeli niz opretavnih zahvata i procedura, koje su po njemu nazvane.

„Univerzitetskoj bolnici i Medicinskom fakultetu je čast da takav eminentni stručnjak i doajen rekonstruktivne hirurgije u svijetu dolazi ovdje i da je stalni konsultant i gostujući profesor našeg fakulteta“, rekao je Erić.

Drazen Eric

 

Direktor Univerzitetske bolnice Foča Veljko Marić naveo je da je veoma važno što su se na jednom mejstu okupili stručnjaci iz svih većih zdravstvenih centara iz BiH.

„Ninković želi da u Foči zaživi tim stručnjaka kao što je to bilo prije rata u Sarajevu“, rekao je Marić.

U drugom dijelu simpozijuma, na Medicinskom fakultetu predavanja su, osim Ninkovića i Erića, održali i Siniša Kojić sa beogradske klinike „Varis“, te Nikola Baroš iz Univerzitetskog kliničkog centra Republike Srpske iz Banjaluke.

Simpozijum su organizovali Odjeljenje za plastičnu i rekonstruktivnu hirurgiju Univerzitetske bolnice Foča, Klinika za plastičnu, rekonstruktivnu hirurgiju, hirurgiju šake i opekotina iz Minhena, Medicinski fakultet Univerziteta u Istočnom Sarajevu, Udruženje plastičnih, rekonstruktivnih i estetskih hirurga Republike Srpske i Društvo doktora medicine Republike Srpske.

Boriša Starović bio je ugledni ljekar, profesor hirurgije, bivši dekan Medicinskog fakulteta u Sarajevu, dekan Medicinskog fakulteta Univerziteta u Srpskom Sarajevu, rektor Univerziteta u Srpskom Sarajevu i član Akademije nauka i umjetnosti Republike Srpske, te njen generalni sekretar i potpredsjednik. Rođen je 1940. godine u Sarajevu, a umro je 2005. godine u Foči.

Dr-Borisa-Starovic

Medicinski fakultet završio je u Sarajevu 1964. godine kao jedan od najboljih studenata generacije. Specijalizovao se u oblasti opšte hirurgije 1973, a nakon toga u oblasti plastične i rekonstruktivne hirurgije 1976. Doktorirao je 1981. na temu rekonstruktivne hirurgije šake, što je ujedno bila prva doktorska disertacije iz ove oblasti medicine u Jugoslaviji.