20160408_110523-650x488Povodom Svjetskog dana zdravlja, koji je obilježen juče, specijalisti dječije i preventivne stomatologije Medicinskog fakulteta u Foči, zajedno sa studentima i specijalizantima, vrše preventivne preglede zuba kod učenika u obje fočanske osnovne škole.

Oralno zdravlje i zdravlje zuba veoma je bitan segment opšteg zdravlja i cjelokupnog funkcionisanja čovjekovog organizma. Istraživanja koje su proveli specijalisti dječije i preventivne stomatologije Medicinskog fakulteta u Foči, na području opština Višegrad, Čajniče, Rogatice i Foča pokazuju da svako dijete uzrasta od 12 do 15 godina, u prosjeku, ima oboljelih, zaliječenih ili izvađenih pet zuba, što predstavlja kip indeks koji pokazuje stanje zdravlja zuba. Po preporukama Svjetske zdravstvene organizacije kip indeks, za djecu uzrasta do 12 godina, ne bi smio prelaziti tri, a tendencija je da se najveća dozvoljena vrijednost karijes indeksa smanji na 1,5, odnosno dva pokravena ili sanirana zuba po djetetu.20160408_110546-e1460117643807

Docent doktor Medicinskog fakulteta i specijalista dječije i preventivne stomatologije Svjetlana Janković ističe da su to zabrinjavajući podaci te da je cilj pregleda da se djeca i roditelji upute u činjenicu da zdrav zub, pravilnim održavanjem, može ostati zdrav čitav život:

„Na ovom području situacija je alarmantna, jer je vrijednost karijes indeksa premašena skoro duplo. Cilj ovih pregleda je da djeci i roditeljima skrenemo pažnju da je bitno da zdrav zub ostane zdrav, jer ako zub iznikne zdrav on takav može ostati čitav život, ukoliko se pravilno brinemo o njemu. Ako mi popravimo jedan zub, učinićemo veliku stvar i usna duplja će uslovno biti zdrava, ali opet nećemo smanjiti vrijednost ideksa kip. A ako zubi ostanu zdravi, bez liječenja, tek tada smo postigli pravi rezultat“, ističe Jankovićeva.20160408_110623-e1460117702423

Prilikom preventivnih pregleda održana je i prezentacija o pravilnoj ishrani važnoj za oralno zdravlje, dentalnom plaku i oralnoj higijeni. Specijalizant na Medicinskom fakultetu Milka Kapuran kaže da su djeci pokušali objasniti da je najbitnije da hranu uobroče i da nakon svakog obroka peru zube.

„Objasnili smo im i funkciju dentalnog plaka, njegovu štetnost i koliko je bitno da se on ukloni, a u sklopu oralne higijene pokazali smo im kako da pravilno peru zube“, kaže Kapuran.20160408_110728-e1460117673489

Prilikom pregleda, doktorima stomatologije pomažu i studenti odsjeka za Stomatologiju medicinskog fakulteta u Foči. Božica Vlačić student pete godine, smatra da je kako djeci tako i roditeljima potrebno skrenuti pažnju o stanju zuba njihove djece:

„Veoma je bitno da i roditelji budu upoznati sa zdravljem zuba njihove djece, zato svako dijete nakon pregleda dobije pismeno objašnjenje za roditelje o stanju njegovih zuba“, kaže Vlačićeva.

Docent doktor Svjetlana Janković ističe da nezdravim zubima doprinosi neodgovornost i neiformisanost djece ali i roditelja:

„Neodgovornost djece i neinformisanost roditelja su uzrok zašto se djeci kvare zubi. Svaki roditelj mora prati zube svom djetetu dok ono ne krene u školu, a par godina kasnije ih nadgledati kako su to uradili. I ishrana je uzročnik karijesa, jer hrana je danas industrijski prerađena, ljepljiva a djeca ne poklanjaju dovoljno pažnje pravilnoj higijeni zuba i zbog toga ih roditelji trebaju nadgledati“, smatra Jankovićeva koja dodaje da su usluge liječenja zuba za djecu do 15 godina besplatne na Medicinskom fakultetu a i u Domu zdravlja, te apeluje na roditelje da djecu redovno vode na stomatološke preglede.

Sistematske preglede učenika šestih i devetih razreda obavljaju stomatolozi Doma zdravlja, a sve u okviru projekta „Živimo vrijednosti“ gdje je zdravlje ovomjesečna vrijednost za učenike i nastavnike OŠ Sveti Sava.

Naredne sedmice preventivni pregledi održaće se i u Osnovnoj školi Veselin Masleša.

Izvor: Radio Foča

.